Markt met LEF

Merwt is een ‘Markt met LEF’ waarbij LEF staat voor Lokaal, Ecologisch en Fair.

LOKAAL

Lokaal geproduceerd voedsel verwijst naar korte keten: ‘op korte afstand’ en ‘met zo weinig mogelijk tussenschakels’. Lokale productie en consumptie betekenen ook minder voedselkilometers en dus een positieve impact op het milieu. ‘Op korte afstand’ betekent voor de Hasseltse ‘Markt met LEF’ dat de standhouders (productieplek) zich gemiddeld op 20 à 25 kilometer van de markt-locatie bevinden.

ECOLOGISCH

Vers, seizoensgebonden, ecologisch geteeld/geproduceerd. Ecologische of duurzame landbouw betekent dat er productiemethoden gebruikt worden die rekening houden met het bewaren van de biodiversiteit en die erop gericht zijn om de uitstoot van schadelijke gassen te beperken. Ook wordt het dierenwelzijn gerespecteerd en de hoeveelheid verpakking beperkt. Verpakking die toch nodig is bestaat uit gerecycleerd materiaal en kan bij voorkeur hergebruikt worden.

FAIR

Fair of eerlijk staat voor economisch verantwoord en sociaal rechtvaardig. Producenten verdienen een realistische en eerlijke vergoeding te verkrijgen voor hun producten, waarin alle productiekosten verrekend zijn.